Stichting Keurmerk Betrouwbare Afrekensystemen

De FIOD heeft op 18 april twee personen aangehouden in Rotterdam in een strafrechtelijk onderzoek naar belastingfraude bij een restaurantketen. Het geschatte nadeel bedraagt volgens bericht van de Belastingdienst circa 500.000 euro aan ontdoken omzetbelasting en vennootschapsbelasting over één jaar. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket

Het strafrechtelijke onderzoek is gestart na een controle door de Belastingdienst bij één van de restaurants waarbij bleek dat er data was gewist van het kassasysteem. Vermoedelijk was dit gedaan om omzet af te romen. Het afromen van omzet om daarmee belasting te ontduiken is fraude. Het werkt concurrentievervalsend en benadeelt de belastingbetaler. Daarom pakt de overheid dit soort zaken aan.

Alex Dolstra van het bedrijf Tabletmenukaart.nl bevestigt dat de Belastingdienst hem om gegevens heeft gevraagd in verband met het onderzoek naar Shabu Shabu. Tabletmenukaart.nl levert de apparatuur waarmee gasten van de sushsiketen digitaal bestellingen kunnen doorgeven. ,,De belastingdienst wilde van ons data en die hebben ze ook gekregen”, aldus Dolstra, wiens bedrijf nadrukkelijk niet verdacht is in het onderzoek. ,,Waarschijnlijk willen ze die gegevens vergelijken met de kassagegevens van Shabu Shabu.” De apparatuur van Tabletmenukaart wordt gebruikt in combinatie met een kassasysteem van een andere leverancier.

Naast het strafrechtelijk onderzoek doet de Belastingdienst onderzoek bij 14 andere restaurants van dezelfde keten. Of hier op dezelfde manier omzet wordt afgeroomd is onderwerp van onderzoek door de Belastingdienst.

Bron: AD en Accountancy Vanmorgen