Stichting Keurmerk Betrouwbare Afrekensystemen

Bij mij thuis wordt voor de lockdown de term ‘ophokplicht’ gebruikt.
Tijdens de weken van de ophokplicht ga ik steeds meer lijken op de hippie, die ik vroeger was. In deze weken mocht ik maar op twee momenten naar buiten:
Als mijn hond dat aangaf én op donderdagmorgen, want dan mocht ik de afvalcontainer aan de weg zetten en de glasbak op het dorpsplein vullen. Op 11 mei werden de eerste Corona maatregelen versoepeld en mocht ook mijn kapper weer open.

Mijn kapper heeft een eenmanszaak en hij runt zijn zaak, zoals elke ondernemer, tegen zo laag mogelijke kosten. Hij heeft dus naast zijn kappersgerei een gsm, een afsprakenboek en een oude kassa.

Mijn kapper heeft zijn zaak Corona-proof moeten maken. Gelukkig lukte dat bij hem redelijk eenvoudig: een extra tafeltje met desinfectiemiddel, papieren handdoeken bij de deur en een houd-afstand-lijn bij zijn balie. Geen inloopuren meer, alles gaat op afspraak. Hij heeft -bij zijn klanten- achterstallig onderhoud en is zo druk, dat zijn vrouw deze periode meehelpt in de zaak. Zo kan hij continue knippen, terwijl zij voor hem de telefoon aanneemt en probeert iedereen een plekje in het afsprakenboek te geven. Vorige week was ik zelf eindelijk aan de beurt om mijn pluizige haardos te laten fatsoeneren.

En mijn kapper had na afloop voor mij een verrassing in petto. In plaats van met cash te betalen, waarvoor ik eerst nog langs de pinautomaat was gereden, kon ik pinnen. Hij zei: ‘Mijn bank heeft me zo’n apparaatje op mijn telefoon gegeven. Dat kostte nu praktisch niets. En weet je, nu met die Corona is het beter voor de hygiëne.’
Terwijl ik naar buiten loop, denk ik: goede actie van de bank, als veel ondernemers dit ook oppakken, bevordert dat ook de financiële hygiëne. En dan krijgen we vanzelf eerlijker concurrentie tussen ondernemers. Met recht een frisse start!

Steven Danen
SBA Advies