Ze gingen uit eten bij restaurant Ni Hao, een team opsporingsambtenaren van de belastingdienst. Het bonnetje bewaarden ze extra goed. Als bewijsmateriaal.
Want dat bonnetje, dat vonden ze later nergens terug in de in beslag genomen administratie van de restaurantgroep Ni Hao, aldus officier van justitie Edo Edens, dinsdagochtend tijdens de eerste zitting voor de rechtbank Groningen. Het bevestigde hun vermoeden: de omzet werd volgens hen structureel afgeroomd. Fraude dus.
Volgens justitie was de kassa zo aangepast dat „gegevens van bonnen uit de bestanden konden worden verwijderd en omzet afgeroomd kon worden”. Dat zou een „verborgen optie” zijn in het kassasysteem.
Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst
De zaak kwam dinsdag voor het eerst op zitting van de noordelijke fraudekamer, ruim zes jaar na een inval van de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (Fiod) in twee Chinese restaurants en het hoofdkantoor van Ni Hao. Bij de invallen vond de recherche een klein miljoen aan contant geld, diamanten en sieraden. Meerdere bedrijven en zeven personen zijn gedagvaard wegens belastingfraude, fraude met omzet- en vennootschapsbelasting en witwassen van januari 2006 tot januari 2010.
Van de verdachte personen was alleen de 55-jarige F. uit Arnhem aanwezig, die zichzelf verdedigt. De anderen laten zich bijstaan door advocaten Paul van Jaarsveld, Annabel Vissers en Nikkie van den Boom.
Het restaurant van Ni Hao in het Stadspaviljoen in Groningen
Huwelijksgiften
De advocaten konden onderzoekswensen indienen voor de fraudezaak, die eind dit jaar inhoudelijk op zitting komt. De advocaten vroegen om het verhoren van een lange lijst mensen die gezamenlijk een fortuin zouden hebben geschonken in het kader van een huwelijk. Dat zou 170.000 euro van de verdachte geldstroom verklaren.
Ook willen ze inzage in alle documenten over hoe de restaurants zijn geobserveerd door de FIOD. „We willen weten hoe betrouwbaar die waarneming is”, aldus advocaat Vissers. Die observatie is het fundament onder de verdenking dat de omzet werd afgeroomd. Ook verzochten de advocaten om de camerabeelden van justitie.
Frustreren
Officier van justitie Edo Edens noemde de onderzoekswensen „teveel, te laat en een poging de voortgang te frustreren, want de verdachten zijn ruimschoots in de gelegenheid gesteld te verklaren over hun persoonlijke vermogen, maar zij hebben zich beroepen op hun zwijgrecht. Ineens komt een verklaring uit de hoge hoed over 170.000 euro”.
Maar de camerabeelden, die wil de officier maar wat graag openbaar maken: „Dat zal buitengewoon verhelderend zijn voor de werkwijze waarvoor zij nu terecht staan. Ik toon ze graag tijdens de zitting.”
In de dagvaardingen wordt een bedrag genoemd van 320.000 euro dat zou zijn witgewassen in die periode. Ook worden in beslag genomen sieraden ter waarde van 17.000 euro genoemd in de witwasverdenking.
bron 20 maart 2018, Dagblad van het Noorden