Stichting Keurmerk Betrouwbare Afrekensystemen

Het afgelopen jaar is het gebruik van contactloos betalen enorm toegenomen in Nederland. Eind 2016 was een op de vier pinbetalingen (24%) contactloos en in heel 2016 werden 630 miljoen contactloze betalingen gedaan waarmee het vervijfvoudigde ten opzichte van het jaar daarvoor. Ook ondernemers in de detailhandel, horeca, particuliere dienstverlening e.d. en banken hebben niet stilgezeten: bijna twee derde van de betaalautomaten in Nederland ondersteunt contactloos betalen en er zijn meer dan 19 miljoen betaalpassen in omloop waarmee contactloos betaald kan worden.

Tot nu toe worden bijna alle contactloze betalingen met een betaalpas gedaan. Het gebruik van mobiel contactloos betalen (dus met behulp van een mobiele telefoon) is in Nederland nog beperkt. Dat is niet zo verwonderlijk, aangezien het aantal mobiele telefoons dat hiervoor geschikt is nog maar beperkt is en banken deze betaalmogelijkheid nog maar sinds kort aanbieden. Naar schatting waren er in december 2016 ongeveer 150.000 mobiele telefoons in gebruik waarmee mobiel contactloos betaald kon worden.

Mobiel contactloos betalen is in feite niets meer of minder dan een contactloze kaart in een mobiele telefoon. Door de telefoon dichtbij een betaalautomaat te houden, kan de klant contactloos betalen. Op dezelfde wijze als met een contactloze kaart en bij alle betaalautomaten die contactloos betalen ondersteunen. Onderstaande video van de Rabo Wallet (een van de op dit moment aangeboden manieren om mobiel contactloos te betalen) illustreert dit:

Overeenkomsten tussen contactloos betalen met de kaart en met de mobiele telefoon:

 • De mobiele telefoon kan net als de betaalpas tegen het contactloze symbool van de betaalautomaat worden gehouden;
 • Een pincode moet worden ingevoerd als het bedrag hoger is dan € 25,00 of als het opgetelde bedrag van betalingen zonder pincode hoger wordt dan € 50,00;
 • De consument krijgt de melding “U heeft betaald” te zien op het scherm van de betaalautomaat.

Verschillen tussen contactloos betalen met de kaart en met de mobiele telefoon:

 • Het invoeren van de pincode gebeurt op de mobiele telefoon;
 • Het invoeren van pincode is reeds mogelijk vóór de tap;
 • Consumenten kunnen ook voor bedragen kleiner of gelijk aan € 25 een pincode instellen.

Voor beveiligde contactloze betalingen via NFC (Near Field Communication) zijn meerdere technieken voorhanden, waarbij het belangrijk is dat er in het mobiele apparaat een beveiligd element aanwezig is, waarmee de veiligheid van een transactie kan worden gegarandeerd. Dat beveiligde element kan bijvoorbeeld in een simkaart geplaatst worden (SIM/SE). Ook kan er een beveiligd element in een telefoontoestel zelf zitten. Voor beide opties geldt dat er een afhankelijkheid is met telecomproviders (KPN, Vodafone) of telefoonfabrikanten (Apple, Samsung). Een derde optie is dat er gebruik wordt gemaakt van een techniek die Host Card Emulation (HCE) heet. Hierbij wordt gebruik gemaakt van softwarematige beveiliging  waardoor er geen fysiek beveiligd element noodzakelijk is.

De vier belangrijkste aanbieders van mobiel contactloos betalen in Nederland zijn op dit moment:

Rabowallet

Rabo Wallet: Rabobank biedt haar digitale portemonnee in samenwerking met KPN aan. Deze is geschikt voor de meeste Android-toestellen mèt een NFC SIM-kaart (SIM/SE) van KPN, Simyo of Telfort. De Rabo Wallet biedt naast het mobiel contactloos betalen ook nog de volgende mogelijkheden:

 • Klantenkaarten: digitaal bewaren van spaarkaarten of kortingspasjes uit de portemonnee;
 • Saldochecker: via mobiel het saldo raadplegen;
 • Parkeren: parkeren zonder muntgeld in meer dan 80 steden in Nederland;
 • Aanbiedingen: ontvangst en opslaan van aanbiedingen van winkels op basis van de locatie waar men zich bevindt.

Ing Mobiel betalen

ING Mobiel Betalen App: De ING Mobiel Betalen App is geschikt voor een type Android smartphone vanaf versie 4.4 mét NFC-chip. Daarop moet men de ING Mobiel Bankieren App activeren. ING maakt gebruik van HCE als techniek. Hierdoor kan de app gebruikt worden met elke willekeurige telecomprovider.

ABN Amro Wallet

ABN Amro Wallet: Ook ABN Amro maakt gebruik van de HCE-techniek, waardoor het niet uitmaakt welke telecomprovider de klant heeft. De app werkt net als de ING- en Rabo-app alleen op Android telefoons. Die moeten versie 5.0 of hoger zijn en een NFC-antenne hebben. Klanten downloaden de app, stellen hem in en maken de Mobiele Betaalpas aan. Voor contactloosmobiel betalen is in principe geen verbinding met internet nodig. ABN Amro geeft aan dat een gebruiker 10 keer betalen met de Wallet kan betalen zonder internetverbinding. Daarna kan de gebruiker pas weer betalen als deze verbinding met internet heeft. De app geeft een melding wanneer dit nodig is.

Vodafone Wallet

Vodafone Wallet: Gebruikers kunnen met de app contactloos betalen met een Android-telefoon, dievoorzien moet zijn van een Vodafone NFC of NFC+ simkaart (SIM/SE). Gebruikers kunnen hun klantenkaarten digitaliseren en hebben deze zo altijd direct bij de hand vanaf hun smartphone. De Vodafone Wallet kan – uiteraard – alleen gebruikt worden met Vodafone als telecomprovider.

Er zijn dus inmiddels diverse aanbieders van mobiel contactloos betalen. De Volksbank (o.a. SNS) komt binnenkort ook met een oplossing. Als handelaar zult u deze manier van betalen de komende jaren steeds vaker tegenkomen. De voordelen zitten vooral in het gemak voor de klant, de snelheid aan de kassa en de extra diensten die in het verlengde van deze betaalwijze worden en kunnen worden aangeboden. Contactloos mobiel betalen kost u als ondernemers bovendien niets extra’s.

Conclusie

Het gebruik van mobiel contactloos betalen in Nederland is nog beperkt. Het bestaande aanbod voor de eindgebruiker is gemakkelijk en snel aan de toonbank, maar heeft ook nog de nodige beperkingen:

 • Apple staat niet toe dat andere partijen zoals banken apps maken die met de NFC-chip in de iPhone 6 werken. Deze NFC-chip werkt alleen maar met Apple Pay, de digitale portemonnee van Apple en deze is nog niet beschikbaar in Nederland;
 • Bij twee van de vier aanbieders moet men klant zijn van een specifieke telecomprovider (KPN of Vodafone). De meeste eindgebruikers stappen niet over naar een nieuwe telecomgebruiker (of kunnen dat ook niet omdat ze een abonnement hebben) uitsluitend om mobiel te kunnen betalen.
 • Klanten hebben de nieuwste typen Android telefoons nodig.

Mobiel contactloos betalen staat nog aan het begin van de uitrol in Nederland. De ontwikkeling is nog niet helemaal uitgekristalliseerd. Voor verdere adoptie van mobiel betalen is een uniforme, herkenbare betaalbeleving van belang. Om die reden maken aanbieders van mobiel betalen gebruik van een gezamenlijke testfaciliteit om te controleren of hun apps werken op diverse telefoons en bij diverse betaalautomaten. Het gezamenlijke testen wordt gecoördineerd door de Betaalvereniging, in geval van problemen bij mobiel betalen wordt er samen gekeken naar een oplossing.  Op die manier worden er allerlei kinderziektes uitgehaald en worden volgende versies steeds beter.

Intussen leven bij bedrijven en consumenten allerlei vragen over mobiel betalen. Hoe werkt het als er meer betaalmiddelen tegelijk in de wallets komen, bijvoorbeeld een credit- naast een debitkaart? Gaat dat niet vertragend werken omdat een keuze moet worden gemaakt? Kun je nog sturen naar het meest efficiënte betaalmiddel? Of: wat gebeurt er met de gegevens van bancaire transacties? En wat met gegevens van niet bancaire transacties zoals cadeaubonnen? Hoe kunnen klanten met vragen over mobiel contactloos betalen bij de kassa het beste te woord gestaan worden? Wat wordt de toegevoegde waarde voor bedrijven en klanten? Vragen te over. Eén ding is zeker: u krijgt langzamerhand steeds meer mobiel contactloos betalende klanten aan de kassa, want de ontwikkeling zet zich door en banken streven naar meer gebruikers van mobiel betalen. In de loop van 2017 volgen diverse promotieacties. Gelukkig maar dat als uw terminal nu contactloos betalen accepteert ook al geschikt is voor mobiel contactloos betalen!

Bron: www.Checkout.nl