Kassasysteem moet gegevens bewarenDe Hoge Raad bevestigt: Bestel- en verkoopgegevens van een restaurant moeten elektronisch worden bewaard.Omdat de kassa gegevens niet zijn bewaard is het aan de ondernemer om te bewijzen dat de door de Belastingdienst voorgestelde omzetcorrectie te hoog is.
Wat is het geval:
Een ondernemer gebruikt voor zijn restaurant een computerkassa. Die kassa gebruikt hij/zij om de bestellingen in het restaurant en aan de afhaalbalie op te nemen en de order naar de keuken door te sturen. De kassa voldoet daarmee –sinds jaar en dag- aan de wensen van de ondernemer.Het systeem heeft echter onvoldoende capaciteit om de bestel- en verkoop gegevens te bewaren.
De Belastingdienst komt op controle en stelt vast dat de omzet niet volledig in de boeken is verantwoord. De Belastingdienst stelt dat de kassagegevens nodig zijn om binnen een redelijke termijn vast te stellen hoe hoog de omzet feitelijk was.Omdat de computerkassa de gegevens niet in detail kan bewaren voldoet de ondernemer niet aan de bewaarplicht. Daardoor verschuift de bewijslast van de Belastingdienst naar de ondernemer. Het is nu aan de ondernemer om te bewijzen dat de door de Belastingdienst berekende correctie te hoog is.
De ondernemer is het daar niet mee eens. Dan volgt een rechtsgang langs, rechtbank, gerechtshof tot zelfs bij de Hoge Raad. (Eerder berichten wij u over deze zaak in de Nieuwsbrief van september 2013!)
De Hoge Raad is het met de Belastingdienst eens dat het Gerechtshof de tekortkomingen van de kassa niet op waarde heeft geschat. Dat betekent dat de zaak door een ander Gerechtshof nog eens overgedaan moet worden.
Eerder heeft het bestuur van Stichting Betrouwbare Afrekensystemen haar zorgen geuit over deze procedure. Het leek er op dat de een ondernemer zich er wel erg makkelijk van af kon maken door te stellen dat zijn kassasysteem niet voldoende capaciteit heeft om de benodigde gegevens te bewaren. De Hoge Raad heeft nu bevestigd dat de verantwoordelijkheid van een goede administratie met een goede kassa bij de ondernemer ligt! Dat is logisch en naar het oordeel van Stichting Betrouwbare Afrekensystemen geheel in lijn met de Norm voor een Betrouwbaar Afrekensysteem.
Hoge Raad, 26 juni 2015, ECLI:NL:HR:2015:1740
|