Keurmerksysteem in de horeca

Paul Schoormans KHN‘Met een betrouwbaar kassasysteem houd je als ondernemer zicht op wat er gebeurt binnen je bedrijf’, zegt Paul Schoormans, beleidsadviseur van Koninklijke Horeca Nederland.

‘Wij zijn voorstander van kassasystemen met een keurmerk’, zegt Schoormans. ‘Dat dragen we uit naar onze leden. We besteden hier aandacht aan via onze website en andere communicatiemiddelen, zoals nieuwsbrieven.’

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) behartigt de individuele en collectieve belangen van ruim 20.000 horecaondernemers met bij elkaar 188.000 medewerkers. Het is een van de grootste brancheorganisaties in Nederland. KHN representeert 72 procent van de horecaomzet – de totale omzet is 13 miljard op jaarbasis – en bijna 80 procent van de loonsom in de horeca.

‘Kom maar met een lijstje’

In januari 2013 werden de eerste kassakeurmerken uitgereikt. Maar Schoormans was namens KHN al veel eerder met de Belastingdienst in gesprek over kassa’s. ‘Wij werden erop aangesproken als ondernemers werkten met kassa’s waarmee ze omzet konden manipuleren. Onze reactie was: Die kassa’s zijn gewoon op de markt, ze worden overal verkocht. Kom dan maar met een lijstje met goede kassa’s. Tegelijkertijd hebben we er bij de kassaleveranciers op gehamerd dat ze kassa’s zouden leveren waarmee de Belastingdienst tevreden is. Kortom, we hebben bepleit dat de keurmerkkassa er kwam.’

Alles zichtbaar

Inmiddels zijn er zoveel verschillende soorten keurmerkkassaystemen dat elke ondernemer iets kan vinden dat bij zijn bedrijf en bedrijfsvoering past. ‘De horeca is een zeer diverse sector’, zegt Schoormans. ‘Het varieert van internationale hotelketens met geavanceerde reserveringssystemen tot en met de kroeg op de hoek met een eenvoudige kassa. Die kan dan gebruikmaken van een eenvoudige keurmerkkassa. Waar het om gaat, is dat alles zichtbaar blijft. Je kunt soms te veel aanslaan, of te weinig, dus je mag best correcties maken. Als het achteraf maar zichtbaar is.’

Horeca - KHN

Goed ondernemerschap

Ondernemers hebben belang bij goede kassaystemen, stelt hij. Voor hun bedrijfsvoering, omdat ze op die manier hun voorraden beter kunnen beheren. En om precies te weten wat er in hun bedrijf gebeurt en welke transacties er plaatsvinden. ‘Het hoort bij goed ondernemerschap om met goede materialen en goede systemen te werken. Daar hoort de kassa ook bij’, zegt Schoormans. ‘Een betrouwbaar kassasysteem verschaft inzicht en leidt hiermee tot efficiëntie.’

Handvat

Ook bij belastingcontroles biedt een betrouwbaar kassasysteem voordelen. ‘In de richting van de fiscus is het een duidelijk handvat. Als je administratie verworpen wordt omdat achteraf blijkt dat je kassa niet deugt, zit je als bedrijf in een onmogelijke bewijspositie’, zegt Schoormans. ‘Met een keurmerkkassa kan dat niet gebeuren.’ Maar iets buiten de boeken houden kan met een keurmerkkassa niet meer. Is dat geen nadeel? ‘Als je omzet niet wilt registreren, kun je ook een deel van je inkoop niet registreren. En als je je omzet niet kunt verantwoorden, kun je ook geen financiering verantwoorden. Linksom of rechtsom loop je tegen de lamp.’

Past in deze tijd

De meeste horecaondernemers vinden een keurmerkkassa inmiddels vanzelfsprekend, heeft Schoormans gemerkt. ‘Het past in deze tijd. Er wordt steeds meer elektronisch betaald. In supermarkten en in de horeca is pinnen inmiddels ingeburgerd. De wereld verandert, het type ondernemer verandert, er komt een nieuwe generatie. Dit is een prima ontwikkeling.’