Stichting Keurmerk Betrouwbare Afrekensystemen

De start van het nieuwe jaar ligt alweer achter ons en alle trendwatchers, guru’s, investeerders en andere visionairs hebben gemeld welke technologie trends volgens hen een belangrijke rol gaan spelen of zullen doorbreken in 2018. De belangrijkste trends voor u op een rijtje.

Het aantal betaalmethoden groeit snel

Het aantal betaaldiensten neemt in 2018 alleen maar toe, zowel in Nederland als daarbuiten. Banken bieden nu reeds hun eigen betaalapps aan. Mogelijk komen ook grote techbedrijven als Apple en Google met hun betaalproducten op de Nederlandse markt. Consumenten gebruiken de producten van deze grote techbedrijven al volop. Met mobiele portemonnees zoals Apple Pay en Android Pay kunnen gebruikers hun betaalmethoden in één app bundelen. Het is dan mogelijk om zowel in de winkel als online te betalen. Alles komt samen op de mobiele telefoon. Zie https://www.checkout.nl/bericht/aantal-betaalmethoden-gaat-snel-groeien voor meer info over deze ontwikkeling.

Boodschappen doen wordt eenvoudiger

In 2018 wordt het doen van routinematige aankopen een stuk eenvoudiger. Dankzij nieuwe technologie kunnen bedrijven als Amazon beter het aankoopgedrag, de voorkeuren en de behoeften van hun klanten voorspellen en artikelen als brood, toiletpapier en wasmiddelen op exact het juiste moment thuisbezorgen. Virtuele assistenten als Amazon’s Alexa, Apple’s Siri en Google Assistant maken het bestellen van routinematige artikelen een stuk eenvoudiger. “Alexa, ik heb extra afwasmiddel nodig, en graag iets dat milieuvriendelijk is en zo goedkoop mogelijk”.

Niet alleen het bestellen van de boodschappen wordt eenvoudiger, maar ook het afrekenen van de gekochte producten. Met een simpele opdracht aan Alexa zoals : “Alexa, betaal dit van mijn privé-rekening” zijn de aankopen ook betaald.

Consumenten maken hun eigen producten

Personalisering blijft een relevante trend in 2018 en de technologie om dit te realiseren wordt steeds beter. Los van de dagelijkse boodschappen willen consumenten artikelen die hun eigen verhaal vertellen, bij hun levensstijl passen of volkomen uniek zijn. En bij voorkeur alle drie. Om deze reden zullen steeds meer detaillisten hun klanten de mogelijkheid gaan bieden om hun producten zelf te maken en naar hun eigen smaak en wensen samen te stellen.

Een goed voorbeeld hiervan is Dresden – een opticien in Australië. Dresden haalt plastic afval van de Australische stranden en weggegooide visnetten en hergebruiken deze om er betaalbare monturen van te maken. Dresden laat haar klanten hun eigen zonnebril samenstellen uit door hen te kiezen lenzen en onderdelen van monturen, in verschillende maten en kleuren. De klant kan hierdoor een unieke, stijlvolle en milieuvriendelijke zonnebril kopen.


Voor de kassa’s in de winkel betekent dit dat zij slimmer met voorraden en prijzen om moeten gaan. Alleen op die manier kan een ondernemer tegemoet komen aan de individuele wensen en behoeften van klanten. De kassa wordt meer en meer een koppel- en informatietool.

Robotisering

Op dit moment zien we al robots die praten met klanten op de winkelvloer, bijvoorbeeld in de doe-het-zelf: Lowe’s Lowbot.

De verwachting is dat robots een veel grotere rol gaan spelen in de operationele diensten buiten de winkels. Bijvoorbeeld in de distributie- en/of fulfilmentcentra van grote winkelketens. Bedrijven als Amazon investeren in robots die helpen om artikelen te verpakken en te verschepen. Amazon had in 2017 in bijna 20 procent van haar fulfillmentcentra al robots.

Daarnaast zien we ook online steeds meer robots in de vorm van chatbots. Consumenten zullen meer en meer gebruik gaan maken van instant messaging apps als Facebook Messenger en WhatsApp. Retailers zullen deze platforms in toenemende mate gaan gebruiken om met consumenten te praten en de communicatie met hun klanten te stroomlijnen. Als een klant zijn bestelling wil volgen, hoeft hij dit alleen te ‘vragen’ aan de retailer via WhatsApp en een chatbot zal automatisch de informatie over de verzending ophalen. Retailers zullen in 2018 vaker gaan kijken welke messaging platforms hun klanten gebruiken en de mogelijkheden onderzoeken om chatbots in te zetten voor betere klantenbinding en klantenservice.

Bots zullen meer gaan doen dan alleen reageren op verzoeken. Zij zijn in staat om tijdig informatie te verstrekken zoals “Het is tijd om je medicijnen in te nemen”. Home bots zijn altijd in de buurt en staan altijd voor je klaar. Ook onderweg via je smartphone of andere devices. Bots kunnen in je oor fluisteren “let op, je hebt nog maar twee minuten parkeertijd op je parkeermeter” en zo zijn er nog veel meer voorbeelden.

Alle genoemde bots zullen ook voorzien worden van hun eigen ‘koopknop’. Hierdoor verandert ook de afrekenfunctie van een kassa, deze functie wordt door de bots overgenomen.

Bedrijven intensiveren op succesvolle wijze hun social media strategie

De opkomst van Instagram Stories, Facebook Live en messenger apps (o.a. WhatsApp) veranderen fundamenteel de wijze waarop bedrijven online interacteren met consumenten. Uitsluitend foto’s plaatsen of een sociaal profiel van een merk updaten is niet meer voldoende. Bedrijven gaan steeds vaker sociale netwerken en apps gebruiken om verhalen te vertellen en in realtime te overleggen met hun ambassadeurs. Daarnaast zullen hun fans ook toegang krijgen tot ‘koopknoppen’ en andere interfaces waarmee ze producten en diensten van bedrijven direct via social media kunnen kopen. Integratie met de back-end systemen van deze bedrijven is dan wel noodzakelijk.

Een aantal inspirerende voorbeelden:

  • Birchbox deelt hun inhoud via Facebook Live met fans en gebruikt dit ook voor overleg met fans. Het cosmetica merk toont regelmatig Facebook Live video’s waarin leden van het bedrijf nieuws delen, prijzen uitdelen en vragen beantwoorden. De best presterende live-stream van Birchbox duurde 40 minuten en werd gemiddeld 10 minuten bekeken door bijna 50.000 kijkers.
  • Born Originals – een Duits modemerk – heeft een grote en betrokken groep volgers op Instagram. Born Originals maakt maatwerk sneakers en lederwaren die zowel mooi als functioneel zijn. Op haar Instagram account zijn mooie foto’s te vinden van hun artikelen die zowel van het bedrijf zelf als hun klanten afkomstig zijn. Born Originals maakt ook goed gebruik van Instagram Stories, via welke de gebruikers alle relevante info over nieuwe releases en sales kunnen vinden. Daarnaast worden er ook links geplaatst naar artikelen in de webshop en kan je via locatie filters in contact komen met fysieke winkels in steden.

Augmented reality breekt echt door

Augmented reality (AR) is er al een tijdje, maar in 2018 gaat het echt doorbreken. Apple’s ARKit biedt een platform voor het ontwikkelen van AR-toepassingen voor IOS (het operating systeem van de iPhone en iPad). Dit zal de ontwikkeling en adoptie van AR-technologie doen toenemen.

IKEA is een van de eerste bedrijven die gebruik maakt van Apples ARKit. Kort na de lancering van iOS 11 kwam IKEA Place in de App Store. Deze app zorgt ervoor dat gebruikers een preview kunnen zien van verschillende IKEA meubels en dat in hun eigen huiskamer. Het enige dat gebruikers moeten doen is hun vloer scannen met hun iPhone en dan het meubel kiezen dat ze willen plaatsen in hun huiskamer. In de eerste versie zijn meer dan tweeduizend producten beschikbaar. Ze hebben allemaal de juiste schaal en kunnen na het scannen van een kamer op de vloer geplaatst worden. ARKit zorgt er ook voor dat de belichting en de schaduw van de meubels kloppen. Dingen aan de muur hangen is nog niet mogelijk, omdat ARKit alleen horizontale oppervlakken ondersteunt.

In 2018 zullen naar verwachting de eerste betaalbare augmented reality brillen worden geïntroduceerd, die standaard voorzien zijn van Heads Up Displays (HUD). Een head-up display (HUD) is een systeem waarbij informatie die normaal op een instrument moet worden afgelezen, rechtstreeks wordt geprojecteerd in het gezichtsveld. Dankzij de toepassing van AR kan bijvoorbeeld een toerist door een straat in het buitenland lopen en alle winkelborden direct vertaald in zijn eigen taal lezen. Daarnaast zullen AR-brillen op termijn ook de mogelijkheid bieden om iets te kopen bij een bedrijf, waarbij het bijvoorbeeld mogelijk zal worden om via oogbewegingen artikelen te selecteren en af te rekenen.

Het bezoek aan winkels zal dankzij AR steeds meer een op maat winkelervaring worden voor elke consument. Bijvoorbeeld met mannequins die zich aanpassen aan iemands lichaamstype en vervolgens net zoveel virtuele voorraad kunnen laten zien dan een webwinkel. Zodra een consument een product op het schap bekijkt of vastpakt, worden er demonstratievideo’s getoond van het product met behulp van AR. Of er verschijnen bekende woordvoerders in het gangpad die het product dat iemand bekijkt aanprijzen. Ook kunnen er virtuele pop-up winkels worden gebouwd op locaties waar veel mensen bij elkaar komen zoals een stadium, een drukke straathoek of een treinstation.

Dankzij Li-Fi is er in winkels steeds meer mogelijk met AR. LiFi of Li-Fi is een technologie waarbij LED lampen worden gebruikt voor het verzenden van data via licht. De naam Li-Fi is een afkorting voor “Light Fidelity”. Li-Fi is net als Wi-Fi in staat om data bilateraal en met hoge snelheid te versturen en kan elektronische apparaten zoals computers, tablets en smartphones draadloos met het internet verbinden. Li-Fi is 100x sneller dan Wi-Fi, en is daarom erg interessant voor geavanceerde AR-toepassingen die veel bandbreedte vragen. 2018 zal voor velen de start van een ‘augmented’ leven zijn.

Gebruik kunstmatige intelligentie (AI) neemt toe

In 2018 zullen een groeiend aantal bedrijven AI-technologie combineren met een meer persoonlijke benadering om hun klanten een geweldige klantervaring te bieden. Voorbeelden:

  • Neiman Marcus maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om op basis van het klantgedrag in diverse kanalen haar klanten goed te leren kennen en deze informatie vervolgens te gebruiken om haar klanten een gepersonaliseerde klantervaring te bieden. In haar winkels zorgt Neiman Marcus ervoor dat haar personeel via devices ook toegang krijgt tot alle informatie die via AI is verkregen over een klant, die ze vervolgens gebruiken tijdens hun persoonlijk contact met hun klanten.
  • 1-800-Flowers.com maakt op een andere manier gebruik van AI. Zij gebruikt AI voor verbetering van spraakgestuurde interfaces als Alexa, Google Assistant en Facebook Messenger. Dankzij AI is 1-800-Flowers.com in staat om het bestellen van bloemen makkelijker te maken, ongeacht het kanaal dat klanten kiezen om dit te doen. Dankzij bovengenoemde spraakgestuurde interfaces zal ook het afrekenen van bloemen eenvoudiger worden.

Bron: Checkout.nl