Stichting Keurmerk Betrouwbare Afrekensystemen

Contante betalingen boven de 3000 euro worden als het aan het kabinet ligt verboden. Ook gaat Nederland in Europa pleiten voor het helemaal afschaffen van het biljet van 500 euro. Met deze maatregelen willen de ministers Hoekstra van Financiën en Grapperhaus van Justitie en Veiligheid witwassen door criminelen aanpakken. Beide ministers hebben een gezamenlijk plan daarover begin juli naar de Tweede Kamer gestuurd. Volgens de analyse in dat plan wordt in Nederland naar schatting jaarlijks 16 miljard euro witgewassen.

Nu geldt voor contante transacties boven 10.000 euro nog een meldplicht, maar straks wordt dat een verbod op transacties boven de 3.000 euro. Winkeliers mogen bedrag hoger dan 3.000 dan gewoon niet meer accepteren. De ministeries zeggen in het ingediende plan samen met de politie te hebben gekeken of dit te handhaven is, en de politie is tevreden over de voorstellen.
Het verbod op contante transacties boven de 3.000 euro geldt alleen voor ondernemers als winkeliers en garagebedrijven. Als een particulier op bijvoorbeeld Marktplaats iets aanbiedt dat duurder is dan 3.000 euro en er wordt cash afgerekend, geldt dat verbod niet.

Dat is omdat er bij bedrijven als winkels sprake is van een continue geldstroom. Particulieren hebben veel minder te maken met betalingen boven 3000 euro, waardoor het niet efficiënt is om bij de aanpak van witwassen hierop in te zetten.

Poortwachter

Ook voor banken verandert er het nodige. Ze moeten zelf als ‘poortwachter’ hun financiële systemen, capaciteit en technologie op orde brengen. Daarnaast moeten banken informatie die ze hebben met elkaar kunnen delen.

Weinig reden om contant te betalen 

Volgens een woordvoerder van de Betaalvereniging Nederland is er überhaupt weinig reden meer om grote bedragen contant af te rekenen. Immers, met de komst van Instant Payments tussen zeven toonaangevende Nederlandse banken staat geld altijd binnen enkele seconden al op een andere rekening.

 

Bron: NOS
1 juli 2019