Stichting Keurmerk Betrouwbare Afrekensystemen

Digitalisering biedt tal van voordelen voor retailers. Nu maak je bijvoorbeeld in de horeca gebruik van een handheld om een bestelling op te nemen, maar weet je nog hoe je dit tien jaar geleden deed? Met de kassa- en afrekensystemen van nu gaat het proces van bestelling opnemen tot afrekenen veel sneller en efficiënter dan vroeger, wat resulteert in kortere wachttijden voor klanten en een hogere omzet voor de ondernemer. Gemak is echter niet het enige voordeel van digitalisering.

 

Voordelen voor jou als ondernemer

Met een modern kassasysteem wordt het eenvoudiger om jouw voorraad nauwkeurig bij te houden, maar ook om deze informatie te gebruiken voor strategische keuzes. Met rapportagetools kun je bijvoorbeeld trends analyseren, seizoensgebonden ontwikkelingen  voorspellen, en je marketingstrategieën aanpassen op basis van real-time gegevens. Als ondernemer helpen deze tools je bij de ontwikkeling van je onderneming. Jouw afrekensysteem vormt daarmee het kloppende hart van je onderneming.

Ook het personeel, reserveringen, en voorraden moeten vlekkeloos op elkaar aansluiten. Snel schakelen is daarbij cruciaal. Je wilt niet alleen efficiënt werken, maar ook zorgen dat je klanten tevreden naar huis gaan. Je kan daarom gebruik maken van gekoppelde apparaten zoals bonnenprinters en barcodescanners om de snelheid en nauwkeurigheid van transacties verhogen. Een modern POS-systeem kun je daarnaast koppelen aan je boekhouding. Hierdoor elimineer je het handwerk en blijven je gegevens automatisch up-to-date. Wanneer je aan het einde van de dag de kassa sluit, hoef je geen gegevens meer handmatig over te nemen. Dit soort automatiseringen stelt jou als ondernemer in staat de algehele operationele kant van je onderneming te verbeteren – vaak met toenemende klanttevredenheid als gevolg.

Er zijn echter nog veel meer voordelen te benoemen. Een modern kassasysteem biedt namelijk niet alleen operationele voordelen, maar kan ook een belangrijke rol spelen bij het opbouwen van klantrelaties en het verhogen van de omzet. Met functies zoals loyaliteitsprogramma’s, cadeaubonnen en gepersonaliseerde aanbiedingen kun je klantenbinding bevorderen en herhaalde aankopen stimuleren. Bovendien kunnen geïntegreerde betalingsmogelijkheden, zoals contactloze betalingen en mobiele portemonnees, zorgen voor een naadloze en gemakkelijke winkelervaring, wat de kans vergroot dat jouw klanten terugkomen. Met een kassasysteem dat zich aanpast aan de behoeften van zowel jou als ondernemer als van je klant, leg je een sterke basis voor groei en succes.

 

Waarom je als ondernemer kiest voor het keurmerk

Bedrijven die een afrekensysteem gebruiken, moeten zich houden aan de geldende fiscale wet- en regelgeving. Om duidelijkheid te bieden over de juiste naleving van deze eisen voor afrekensystemen, heeft de Belastingdienst in samenwerking met Stichting Betrouwbare Afrekensystemen een handreiking ontwikkeld. Dit document is in eerste instantie gericht op softwareontwikkelaars van afrekensystemen. Het biedt deze ontwikkelaars inzicht op de aandachtspunten die de Belastingdienst hanteert bij het toezicht houden. De handreiking is nauw verbonden met het normenkader dat de basis vormt voor het Keurmerk Betrouwbare Afrekensystemen. Sterker nog, het dragen van het keurmerk is dé manier voor een afrekensysteem om te laten zien dat het voldoet aan deze handreiking.

Naast het bevorderen van de naleving van fiscale vereisten, heeft de handleiding ook tot doel om transparantie te bieden aan ondernemers die afhankelijk zijn van deze systemen. Door de richtlijnen en normen duidelijk te definiëren, kunnen bedrijven beter begrijpen welke functies en eigenschappen essentieel zijn voor een betrouwbaar afrekensysteem dat voldoet aan de wettelijke eisen. Door je als ondernemer in te lezen op deze handreiking snap je ook welke ontwikkelingen er aan de achterkant spelen. De handreiking draagt daarmee niet alleen bij aan een efficiëntere bedrijfsvoering, maar versterkt ook het vertrouwen tussen ondernemers, softwareontwikkelaars, de stichting, en de Belastingdienst.

Dankzij de rol die de stichting de afgelopen jaren heeft vervuld, is de kwaliteit van het gemiddelde kassasysteem aanzienlijk verbeterd. Met de introductie van de handreiking zijn we dichterbij de situatie gekomen waarin het Keurmerk een essentiële vereiste is om succesvol een afrekensysteem op de markt aan te bieden. Door actief bij te dragen aan de ontwikkeling en implementatie van normen en richtlijnen, heeft de stichting een belangrijke rol gespeeld in het verhogen van de standaarden voor afrekensystemen. Deze collectieve inspanning heeft niet alleen geleid tot verbeterde systemen, maar heeft ook het vertrouwen van zowel ondernemers als consumenten in deze systemen vergroot.